Затваряне на Windows, когато излизате от приложения в Mac OS X избирателно или винаги

  • Споделя Това
Харис Имаган

Mac OS X по подразбиране автоматично отваря повторно прозорци, когато дадено приложение бъде затворено и стартирано отново по-късно. Тази функция е заимствана от iOS и е невероятно полезна и след като станете зависими от нея, ще откриете, че наистина може да повиши продуктивността ви, като ви позволи бързо да се върнете на работа. Това е особено вярно, когато трябва да излезете от приложение или десет, за да освободите ресурси за друга задача или просто да поддържате фокуса и да останете продуктивни, когато се случва твърде много.

Извън това е очевидна полезност, функцията Window Restore беше разделена, когато за първи път се появи на Mac, и продължава да разделя много хора. Има много ситуации, в които не искате да рестартирате вече отворени документи и прозорци, особено когато се осъществява достъп до чувствителни или лични данни или когато Mac-ове се споделят с множество потребители или дори се използват (нежелан съвет: настройка на уникален потребител акаунти е безкрайно по-добро решение за Mac с много потребители и многократна употреба). В тези случаи има два начина за справяне с възстановяването на прозореца: временно изключване на базата на излизане от приложение – препоръчителният подход – или просто пълно деактивиране на функцията – което е по-малко препоръчително поради причини, които ще обсъдим. Нека разгледаме и двете опции.

Затваряне на всички прозорци от приложение на базата на излизане

Ако предпочитате да не затваряте винаги прозорците при излизане,временно решение е вместо това избирателно да използвате функцията „Изход и затваряне“. Това работи на базата на приложение и на база вместо това, което е идеално за случайна употреба:

  • От всяко приложение задръжте натиснат клавиша „Option“, когато издърпвате надолу менюто с имената на приложенията , след което изберете „Излезте и затворете всички прозорци“
  • ИЛИ използвайте клавишната комбинация: Command+Option+Q за незабавно излизане и затваряне на всички прозорци

Уверете се, че автоматичното запазване е активирано, ако ще използвате тази функция, в противен случай е изключително лесно да загубите важни промени в документи, особено ако сте свикнали да разчитате на автоматично запазване. Този трик за изхвърляне съществува от известно време и може да се прилага избирателно към всяко едно приложение на Mac.

Настройте Windows винаги да се затваря при излизане от приложения

Деактивирането на възстановяването на прозорци засяга всички приложения, използвани в Mac OS X:

  • Чрез менюто  Apple издърпайте надолу до Системни предпочитания, след което изберете панела „Общи“
  • Проверете поле до „Затваряне на прозорци при излизане от приложение“

Описанието е доста обяснително „Когато е избрано, отворените документи и прозорци няма да бъдат възстановени, когато повторите отворете приложение”. Това завършва с приложения, които се държат по-малко като iOS, а повече като по-стари версии на Mac OS X и Windows, което може да е добро или лошо в зависимост от вашето мнениеза възстановяване на документи и дали обичате да търсите неща във файловата система или не. Apple активира тази функция по подразбиране в OS X и iOS, защото са решили, че е много по-полезно да можете незабавно да възобновите нещата от мястото, където сте спрели, отколкото да търсите и кълвате файлове, за да се върнете към това, което правите, и Склонен съм да се съглася с тях, оставянето на тази функция включена в крайна сметка спестява време.

Имайте предвид, че горните инструкции са специфични за OS X 10.8 и по-нови. 10.7 използва само малко по-различен подход и вместо това настройката се нарича „Възстановяване на прозорци“. 10.8+ в крайна сметка се справя с това поведение много по-добре и е силно препоръчително да надстроите от 10.7.

Отново, ако решите автоматично да затворите всички прозорци и да деактивирате възможността за възстановяване на прозорци, силно препоръчително е да оставите автоматичното запазване активиран универсално или да го включите отново, ако случайно сте го деактивирали в даден момент. Автоматичното запазване е невероятно полезно и ще ви предпази от загуба на промени в документите, което е още по-важно, когато документите вече не се отварят отново автоматично.

Имайте предвид, че ако решите винаги да затваряте отворени прозорци, първоначално препоръчаният трик „Option+Quit“ се обръща. Така че вместо да изхвърляте прозорци, използването на Command+Option+Q селективно активира възстановяването на прозореца при излизанеоснова.

Здравейте! Аз съм автор на тези сайтове. Надявам се статиите ми да са полезни за вас